TABELA/ Kredia rikthehet në krizë. Në gusht, rritja vjetore e kreditimit ra gati në zero 

kredia  (2)

Kredia për ekonominë u rikthye në stanjacion gjatë muajit gusht, teksa rritja krahasuar me një vit më parë zbriti në vetëm 0.1 për qind. Të dhënat statistikore nga Banka e Shqipërisë tregojnë se stoku total i kredisë që bankat kanë dhënë për biznesin dhe individët arriti në 550.5 miliardë lekë në gusht nga 549.9 që ishte në gushtin e një viti më parë.

kredia  (1)

Ndonëse në gjysmën e parë të këtij viti u duk se kredia po rigjallërohej të dhënat e dy muajve të fundit konfirmojnë se Shqipëria vazhdon të jetë e mbërthyer në një krizë të gjatë kredish. Kjo pavarësisht përpjekjeve të Bankës së Shqipërisë për rigjallërimin e kreditimit përmes uljes së normës bazë në nivelet minimale historike.

Të dhënat tregojnë se i vetmi segment i kredisë me rritje është ai i individëve. Sipas BSH, krahasuar me një vit më parë, kredia për individë është rritur me 4.2 miliardë lekë, apo me rreth 2.6%.  Ndërsa biznesi vazhdon të mos ketë oreks për financim. Huaja për bizneset është ulur me rreth 5 miliardë lekë krahasuar me gushtin e vitit të kaluar ose afro 1.2%.

Sistemi financiar në ngërç

Sistemi financiar shqiptar është në ngërç dhe prej tre vitesh nuk po arrin të kryejë funksionin bazë, atë të ndërmjetësimit financiar. Stanjacioni i kredisë tregon se si bankat ashtu dhe biznesi hezitojnë të marrin përsipër rreziqe.

Shkaku kryesor për këtë janë kreditë e këqija. Të dhënat e Bankës së Shqipërisë tregojnë se kreditë me probleme kërcyen ne 21.1 për qind e totalit në gusht duke u rritur me gati 3 pikë përqindje krahasuar me dhjetorin e vitit të kaluar ku shifra ishte 18.2 për qind.

Sipas Bankës Botërore, Shqipëria është vendi i vetëm në rajon që ka përjetuar rritje të kredive të këqija gjatë këtij viti, pasi në të gjitha vendet e tjera huatë me probleme kanë rënë.

Po kështu pak ditë më parë,  Banka e Shqipërisë paralajmëroi se sistemi bankar po përballet me një valë të re të kredive të këqija. “Brenda strukturës së kredive me probleme, zgjerimi i konsiderueshëm i klasës nënstandard tregon se ka një fluks të ri në klasat e kredisë me probleme,” – deklaroi BSH në raportin e fundit të sistemit financiar.

Kjo rritje e re e kredive me probleme duket se ka dekurajuar sërish bankat private të disbursojnë kredi të reja për biznesin.

SYRI.net

 

Kryesore
Të ngjashme

Leave a Response

  Pavarësisht deklarimeve të forta politike që bëhen çdo ditë për rritje ...
Ministri i Transportit Sokol Dervishaj ka pritur në një takim Ambasadorin e ...
Kritere të forta pë rata që duan të punojnë taksistë në Tiranë. ...
Reforma e re territoriale që reduktoi numrin e njësive vendore nga rreth ...
Aftësia e kësaj qeverie për të ricikluar problemet është mbresëlënëse. Kërcënoi me ...
Bankierët pohojnë se është shtimi i riskut të perceptuar të bankave për ...
Në kohën kur Agjensia e Trajtimit të Pronave ka nisur shqyrtimin e ...
Kredia për ekonominë u rikthye në stanjacion gjatë muajit gusht, teksa rritja ...
Teksa opinioni publik ka kanalizuar vëmendjen tek importi i plehrave dhe korrja ...
Rruga e Kombit (që fatkeqësisht është e njohur më shumë në lidhje ...
Ekonomia e vendit ka vënë në punë vetëm 66% të kapaciteteve investuese ...
Ministra të qeverisë dhe vetë kryeministri Edi Rama kanë trumbetuar jo pak ...
Një marrëveshje e arritur ndërmjet vendeve anëtare të OPEC-ut për të ulur ...
Bashkëshortja e ish-Kryeministrit të Britanisë së Madhe Tony Blair, Cherie Blair ndodhet ...
Dhoma Britanike e Tregtisë ka dalë kundër ligjit të Qeverisë të miratuar ...
Borxhi tatimor, që bizneset kanë ndaj organeve fiskale është rritur me ritme ...
Ligji i miratuar të enjten në parlament nga mazhoranca për anëtarësimin e ...
HARTA E FAQES SHERBIME